Renovatiemasterplan - casestudie

 

Dit artikel heeft tot doel onze expertise en aanpak bij het ontwikkelen van renovatieplannen voor hoogbouw te demonstreren. In de late jaren zestig en vroege jaren zeventig verrezen moderne hoogbouwappartementen in snel tempo aan de randen van Vlaamse stadscentra, waardoor de stadsgezichten ingrijpend veranderden. Deze naoorlogse gebouwen staan voor behouds-uitdagingen die hun maatschappelijke relevantie benadrukken. Velen van deze gebouwen zijn niet ontworpen voor langdurige duurzaamheid en zijn gebouwd met materialen en technieken die in de loop der tijd minder duurzaam zijn gebleken.

Kruishof woontorens, Antwerpen

Bij het naderen van hun 50-jarig bestaan worden de tekenen van veroudering steeds duidelijker in veel van deze gebouwen. Velen van hen hebben dringend renovatie nodig, wat een aanzienlijke financiële uitdaging vormt voor de eigenaren. Een grondige renovatie uitvoeren vereist expertise om te weten waar te beginnen, welke maatregelen te nemen en in welke volgorde. Eigenaren die hun pand duurzamer willen maken, kunnen het overweldigend vinden om door het proces te navigeren.

Residentie West side, Knokke-Heist

Om aan deze uitdagingen het hoofd te bieden, bieden we masterplanstudies aan die een duidelijk en gedetailleerd plan presenteren om de kwaliteit van ruimte en energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Hierbij leggen we de nadruk op het creëren van veiligere, gezondere, en meer comfortabele woonruimtes. Bovendien bepleiten we de integratie van renovatiewerkzaamheden in de gehele levenscyclus van het gebouw.

Onze ruime ervaring in het ontwikkelen van renovatieplannen hebben we opgedaan via tal van projecten langs de kust, waar barre weersomstandigheden een extra uitdaging vormen voor de bouwcomponenten. Onze expertise reikt door heel België, waar we samenwerken met diverse klanten, omgevingen, en gemeentes.

In reactie op de toenemende vraag naar hoogbouwappartementen hebben we onze vaardigheden verfijnd om de complexiteit van deze structuren aan te pakken, waarbij strengere regelgeving geldt op het gebied van installatie en brandveiligheid.

Onze benadering gaat verder dan het voldoen aan standaardvoorschriften. We streven ernaar om essentiële elementen te integreren in het ontwerp van het gebouw. Kortom, ons ultieme doel is om vastgoedeigenaren te ondersteunen in hun streven naar duurzame eigendommen, terwijl we optimale leefruimtes creëren.

 

Casestudie - Kruishof III

Dit project betreft de herontwikkeling van een woontoren met 148 eenheden in Antwerpen. Samen met ons zusterbedrijf De Baes Architects, Sweco en FPC bundelen we onze expertise om een renovatiemasterplan voor het gebouw te ontwikkelen. Het belangrijkste doel is een grondige diagnose van de staat van het gebouw en het benutten van gebreken om duurzame en innovatieve renovatiescenario's voor te stellen.

Het project omvat het opstellen van een Masterplanstudie die ruimtelijke en energie-efficiënte verbeteringen in kaart brengt, met de nadruk op het creëren van veiligere, gezondere en comfortabelere leefruimtes, terwijl renovatiewerkzaamheden worden geïntegreerd in de levenscyclus van het gebouw.

Het plan bestaat uit het identificeren van noodzakelijke reparaties, vervangingen en upgrades over een periode van 20 jaar en het opstellen van een onderhoudsplan waarin de noodzakelijke investeringen worden gescheiden van de geplande energierenovaties.

Eerste bouwinspectie

Wanneer we een gebouw inspecteren, begint ons proces met een grondige evaluatie van de veiligheidsvoorzieningen, brandveiligheidsmaatregelen en toegankelijkheid. We onderzoeken de structuur en componenten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan veiligheidsnormen en voorschriften, terwijl we ook eventuele langetermijnrisico's identificeren.

We stellen een gedetailleerd rapport op dat de technische, installatie-, veiligheids- en leefbaarheidsaspecten van het gebouw behandelt. Daarnaast identificeren we welke onderdelen in de komende twee decennia moeten worden vervangen of opgewaardeerd. We voeren ook een inventarisatie van defecten uit, waarbij we conditiescores en prioriteiten toewijzen aan elk gebouwcomponent. Deze scores geven ons een compleet beeld van de staat van het gebouw en sturen ons strategische renovatieplan.

Met deze informatie stellen we een 20-jarenplan op, bekend als het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Dit plan optimaliseert kosten door noodzakelijke investeringen te scheiden van geplande energie-efficiënte upgrades.

Bovendien introduceren we een duurzaam renovatieconcept genaamd het Renovatie E60-scenario, dat niet alleen de energie-efficiëntie verbetert, maar ook de algehele energieprestatie, levenskwaliteit en comfort van het gebouw verhoogt. Deze aanpak volgt het concept van de trias energetica:

  1. Vermindering van Energievraag: We leggen de nadruk op de juiste isolatie van de gebouwschil.

  2. Gebruik van Hernieuwbare Energie: We vervangen bestaande installaties door efficiëntere systemen.

  3. Efficiënt Energiegebruik: Dit omvat verwarming op lage temperatuur, beperking van leidinglengtes, isolatie van leidingen, verbetering van ventilatiesystemen en het gebruik van warmtepompen.

We voeren EPB-labelberekeningen uit om de beste combinatie van installaties en apparatuur te bepalen. We combineren technische deskundigheid met ontwerpoverwegingen om hun impact op het gebouw te beoordelen.

Met behulp van BIM-technologie berekenen we snel verschillende ontwerpopties en analyseren we hun financiële implicaties. Zo kunnen gebouweigenaren eenvoudige oplossingen vergelijken met oplossingen die een aanzienlijke meerwaarde bieden voor een bescheiden extra investering. Tegelijkertijd ontwikkelen we een duurzaam renovatieplan dat gericht is op het verbeteren van de energieprestaties, de woonkwaliteit en het comfort van het gebouw.

Het gebouw wordt aangepast aan de zonnestand door op maat gemaakte zonweringoplossingen te ontwerpen op basis van de oriëntatie van het gebouw. Dit maakt de leefruimtes comfortabeler en vermindert de noodzaak om mechanische koelapparaten te gebruiken.

Het verbeteren van de brandveiligheid vereist de integratie van nieuwe vluchtwegen. In plaats van alleen aan deze behoefte te voldoen, zoeken we manieren om het comfort en de levenskwaliteit te verbeteren. We breiden de nooduitgangen uit, die ook dienen als vergrote balkons voor alle appartementen.

Het moderniseren van naoorlogse gebouwen als basis voor de architectuur van morgen brengt unieke uitdagingen met zich mee. Om dit aan te pakken, verkennen we creatieve oplossingen die het historische karakter van het gebouw omarmen en tegelijkertijd de esthetiek en functionaliteit ervan verbeteren.

Tijdens dit proces testen we voortdurend de financiële haalbaarheid van onze maatregelen. Met behulp van een database met concrete prijzen van recente renovatieprojecten schatten we de kosten voor verschillende scenario's. We plannen de renovatiewerkzaamheden zorgvuldig, waarbij we rekening houden met mogelijke fasen en prioriteiten toewijzen op basis van de staat van het gebouw. Onze studie omvat ook budgettering voor lopend onderhoud, om de langetermijn duurzaamheid van het project te waarborgen.

Door deze haalbaarheidsstudie uit te voeren, bieden we onze klant een duidelijk financieel beeld, waardoor ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

 

Waarom renovatie?

Een gebouw is nooit echt af; het kan altijd opnieuw worden aangepast en getransformeerd om een nieuwe vorm of functie aan te nemen. Hergebruik en opwaarderen van architectuur is in de loop van de geschiedenis een gangbare praktijk geweest en heeft in veel gevallen geleid tot het behoud van een groot deel van ons huidige culturele erfgoed. Lees meer

Het verhaal achter redevelop belgium

"Het duurt 65 jaar voor een nieuw energie-efficiënt gebouw om de hoeveelheid energie te besparen die een adaptief hergebruikproject doet. redevelop is een strategisch ontwerpbureau dat duurzame strategieën ontwikkelt en implementeert om naoorlogse gebouwen te ontwikkelen voor hedendaags gebruik." Lees meer

Gevel renovatie 101

Een renovatie met een hoogwaardige opwaardering van de bestaande structuur, gecombineerd met binnenrenovaties als opt-in keuze, kan de meeste partijen geven wat ze willen. Een volledige gebouwschil kan worden vernieuwd volgens toekomstige normen. Lees meer

Van exterieur naar interieur

Er worden meerdere studies en onderzoeken uitgevoerd, zoals een structuuranalyse om te bepalen hoeveel van de bestaande structuur behouden kan worden. We brengen het hele gebouw in kaart om een diepgaand inzicht te krijgen in de bestaande toestand, de programma’s en de gevelvereisten. Vervolgens zoeken we naar de meest rendabele manieren om de renovatie uit te voeren. Lees meer

 

Contact


info@redevelop.be

+32 24 30 24 17

de Stassartstraat 117, 1050 Brussels

Partners