Het verhaal achter redevelop belgium
Hoewel er veel aandacht wordt besteed aan de heropleving van het culturele of industriële erfgoed, wordt er weinig aandacht besteed aan het hergebruik van de snel verouderende woonstructuren uit het midden van de twintigste eeuw. Deze structuren werden gebouwd in een tijd van acute woningschaarste en sterke economische beperkingen die leidden tot snelle en goedkope bouw. Hoewel ze destijds hun doel hebben bereikt, hebben de meeste van hen nu een stadium bereikt waarin het verval zichtbaar is en hun slechte isolatie en constructie details een negatieve invloed hebben op het energieverbruik en het stadslandschap van het land. Het ontbreekt onze steden nu aan beeldvorming door de monotone bouw van het vroegere tijdperk.
Sloop is echter niet het enige antwoord op dit probleem. Hoewel het in sommige gevallen economisch wenselijk en noodzakelijk is, laat sloop altijd een grotere ecologische voetafdruk achter en is het vaak te vermijden met een goede renovatie en opwaardering. Architectuur is bedoeld om zich aan te passen, om veranderingen te ondergaan naarmate de samenleving zich ontwikkelt, niet om te worden weggegooid als het niet voldoet aan de behoeften van het heden. In plaats daarvan zouden deze oude gebouwen, als ze worden herontwikkeld, kunnen fungeren als een schakel tussen het verleden en de toekomst.
Naast het verbeteren van het uiterlijk, kan de hedendaagse herontwikkeling van panden het comfort verhogen, een betere veiligheid bieden en een gezondere, efficiëntere leefomgeving bieden. Het biedt ook financiële voordelen op lange termijn, zoals een stijging van de waarde van het onroerend goed en lagere onderhouds- en gebruikskosten.
Onze projecten beginnen zodra gebouwen tekenen van fysieke achteruitgang vertonen en ingrepen vereisen. We werken vanuit een totaalaanpak die verouderde gebouwen integreren in het moderne stadslandschap, zodat ze voldoen aan de huidige normen en behoeften. Bovendien anticiperen we op nieuwe bouwvoorschriften van de verschillende overheden die de komende jaren worden vooropgesteld. Ons uiteindelijke doel is om structuren te optimaliseren en laag-energiewoningen te realiseren.
We willen complexe technische concepten begrijpelijk maken. Ons platform bekijkt herontwikkeling vanuit alle hoeken en verdeelt het in vier scenario's: installaties, gebouwschil, verdichting en integratie. Ontdek deze processen aan de hand van echte projecten en uitgebreide artikelen.
Vaak zijn er te veel geïnteresseerde partijen bij betrokken en het gebrek aan externe begeleiding verhindert dat de ontwikkeling coherent is met de context. Redevelop belgium is daarom een gereedschapskist die het besluitvormingsproces ondersteunt door informatie te verstrekken over energie-efficiëntie, veiligheid, technische detaillering en stedelijke regelgeving, allemaal van cruciaal belang om een positief resultaat van een herontwikkelingsproject te verkrijgen.
Door vergelijking van de verschillende renovatietechnieken die aan deze nieuwe bouwnormen zouden kunnen voldoen, wil redevelop belgium een efficiëntere renovatiemethode bevorderen in plaats van goedkope en snelle oplossingen die op lange termijn geen meerwaarde bieden. Onze visie is om wereldwijd aandacht te genereren voor architectonische herontwikkeling die uiteindelijk zou leiden tot aanpasbare structuren die de tekortkomingen van het verleden overwinnen en toekomstige generaties ten goede komen.