Gevel renovatie 101
Step 1: Onderzoek
Gevelrenovatie begint met een grondige analyse, een in situ onderzoek van de huidige staat van de structuur. Hoe ernstig is de schade? Wat is de oorzaak? Is de structuur nog bruikbaar? Is renovatie een mogelijke en betaalbare optie? Wij beschouwen dit als het diagnosticeren van een patiënt, maar in ons geval, van een gebouw.
Deze fase omvat een visueel onderzoek door een gekwalificeerde deskundige en indien nodig, een reeks van proeven, gaande van eenvoudige controles, zoals het aantikken van het oppervlak met een hamer, tot meer geavanceerde technieken zoals betonscans of inspecties van elektrische circuits. In sommige gevallen wordt een staaltje uit de structuur gehaald voor een meer diepgaande analyse in het laboratorium.
Het onderzoek speelt een centrale rol in het renovatieproces. Het resultaat zal helpen bij het bepalen van de juiste aanpak, de meest doeltreffende behandeling, de keuze van de materialen, de te behouden elementen en het budget van de totale renovatie.
Stap 2: Demontage en reiniging
In de tweede fase van een gevelrenovatie worden alle oude en beschadigde delen, zoals muren en patio's van gebouwen, verwijderd. Daarvoor moeten we echter ook alle bijbehorende elementen verwijderen: balustrades, windschermen, dorpels, elastische voegen, muurkappen, regenwaterafvoerbuizen, etc.
Zodra alle wanden, platen en balken zichtbaar zijn, kunnen we eindelijk de werkelijke omvang van de betonschade zien. Het beton wordt gereinigd met zand- of waterstralen afhankelijk van de aanhechting van de coatings. Hier nemen we de tijd om de schade in kaart te brengen, diepgaand onderzoek te doen en de verschillende behandelingen te identificeren die plaatselijk kunnen verschillen.
Na deze analyse wordt een inventaris van de schade opgemaakt en kan uiteindelijk met de eigenlijke herstellingswerken worden begonnen.
Stap 3: Betonwerken
De betonwerken bestaan uit twee delen: reparatie en bescherming.
Tijdens de reparatie wordt al het aangetaste beton verwijderd en wordt roest op de wapening behandeld. Daarna worden deze delen gereinigd en voorbereid voor de reconstructie.
De reparatieholte wordt zorgvuldig gevormd en gevuld met een sterk materiaal zoals een lichtgewicht polymeerversterkte en vezelversterkte structurele herstelmortel. Voor kleinere, cosmetische betonreparaties gebruiken we ook een thixotrope uitvlakmortel. Zodra de lijm is opgedroogd, gebruiken we een egalisatielaag om het oneffen oppervlak van de gedeeltelijk herstelde structuur glad te maken.
Ten slotte is het van cruciaal belang dat het beton wordt beschermd tegen toekomstig degradatie met een beschermlaag die voorkomt dat vocht terug in de structuur dringt. Het selectieproces voor deze laag is even belangrijk omdat rekening moet worden gehouden met meerdere factoren, zoals de elasticiteit, de dampdiffusie, de water- en verouderingsbestendigheid, de gebruiksvriendelijkheid en de milieu-impact van het coatingmateriaal.
Stap 4: Waterdichtheid en isolatie
Na de reparatie en bescherming van het beton is de volgende stap de isolatie. Deze cruciale fase is bepalend voor het totale energieverbruik van het gebouw in de komende jaren. Om de levensduur van de bouwschors te garanderen, moeten de structuur en de isolatie droog worden gehouden, meestal door middel van een geventileerde gevel in combinatie met waterdichte membranen.
Veel bestaande gebouwen gaan sterk achteruit omdat deze twee essentiële lagen ontbreken. Bovendien zijn ze vaak inadequaat of is de continuïteit ervan onderbroken.
Vaak komen we bruggen of gaten in de thermische mantel tegen, meestal rond delen die moeilijker te bedekken zijn zoals ramen, daken, funderingen, opstanden en leien.
Omdat de meeste gevels en balustrades aan het beton zijn bevestigd, wordt de waterdichting vaak doorboord, waardoor perforaties ontstaan die aanleiding geven tot waterinfiltratie in de constructie.
Het is belangrijk om fouten uit het verleden te vermijden door aandacht te besteden aan details en de juiste materialen te gebruiken.
Stap 5: Gevelafwerking
Na het structurele herstel en het voorzien van de isolatie, water- en luchtdichtheid van de bouwschil van het gebouw, verschuift onze focus naar de elementen die het uitzicht van het gebouw bepalen. Aan de hand van precedenten en mock-ups worden mogelijke samenstellingen, kleuren en materialen getest, zowel via 3D-simulaties als in situ testen. Deze uitgebreide studie van mogelijke elementen waaruit de gevel is opgebouwd, wordt gedreven door diepgaande aandacht voor detail, circulariteit en duurzaamheid op lange termijn. Het resultaat verhoogt niet alleen de waarde van het gehele gebouw, maar ook de bredere context.