Renovatie opent de deur naar nieuwe mogelijkheden

 

De degradatie van de ondergrondse parkeergarage initieerde dit renovatieproject van het residentieel gebouw, waar het beton zodanig was aangetast dat de structurele integriteit van het gebouw in het gedrang kwam. Naarmate we het gebouw en de renovatiemogelijkheden bestudeerden en de prioriteiten van de eigenaar verschoven, ontwikkelde het project zich tot een uitgebreide gefaseerde renovatie. Bovenop het herstel van de parkeergarage, vervangt het renovatieplan ook de gevel door een hoogperformante en esthetisch markante gevel. De renovatie zal de levenskwaliteit en de groene buitenruimte rondom het gebouw verbeteren door het scheiden van het autoverkeer van het gebouw, en het voorzien van zitplaatsen en streekgebonden vegetatie.

Het project ontving eind 2021 een bouwvergunning en is momenteel in de aanbestedingsfase. Naar verwachting zou de constructie in de zomer van 2022 starten.

 

Initiële studie en plan van aanpak

residentie Ter Poorte gevelrenovatie studie

Ter Poorte - Brugge

Ons initiële onderzoek bestudeerde de omvang van de schade aan de ondergrondse garage en wees uit dat de oorzaak waterinfiltratie door het bovenliggende landschap was. We onderzochten ook de schade aan het zichtbeton en analyseerden hoeveel beton dient gerepareerd of vervangen te worden. Bovendien ontdekten we dat het gebouw niet voldeed aan de huidige voorschriften omtrent brandveiligheid, toegankelijkheid en energie-efficiëntie. Daarnaast toonde onze structurele analyse ook aan dat de garage versterkt diende te worden om de nodige stabiliteit te bereiken, in het bijzonder voor de toegankelijkheid voor hulpvoertuigen, aangezien de hulproutes de garage zouden oversteken.

 

We onderzochten tal van mogelijkheden om zowel schades te herstellen, energie-efficiëntie en levenskwaliteit te verbeteren, alsook het gebouw aan te passen conform de voorschriften voor de evacuatieroutes en toegankelijkheid voor hulpdiensten. Om de garage te herstellen, overwogen we eerst het volledige plafond te vervangen, maar dat bleek financieel onhaalbaar te zijn. Daarom ontwikkelden we in overleg met de lokale brandweer een rendabeler oplossing waarbij de toegang één meter wordt verschoven en de parking anders werd georganiseerd. Het beschadigde beton zou vervolgens plaatselijk worden gerepareerd, en de structuur versterkt. Samen met het plaatsen van een wortelbestendige dichting, bood dit ook de mogelijkheid om strategische veranderingen aan te brengen aan de buitenruimtes die de esthetiek van het gebouw en de levenskwaliteit van de bewoners aanzienlijk doen verbeteren door het gebouw te scheiden van de parking.

Voor de gevel stelden we vast dat een zorgvuldig restauratie van de balkons de schade kon herstellen, thermisch performantie zou verbeteren en degradatie kon voorkomen. Op deze manier konden we het overbodige en kostbare proces van volledige vervanging vermijden. In plaats van een nieuwe brandtrap in het bestaande gebouw te integreren, vonden we het kostenefficiënter om een kleine aanbouw te bouwen waarin de brandtrap werd opgenomen. Deze aanpak liet ons ook toe om het gebouw een meer hedendaagse look-and-feel te geven met een nieuwe architecturale ingreep.

We hebben dit plan in drie fasen opgesplitst om de rendabeliteit en haalbaarheid van de renovatie te garanderen.

 

Fase I - Herstel van de ondergrondse garage en aanleg van het landschap

In de eerste fase wordt de ondergrondse garage gerepareerd en structureel versterkt en wordt het bovenliggende landschap opnieuw ontworpen om waterinfiltratie in de toekomst te voorkomen. De nieuwe dichting is wortelbestendig, heeft een doorlopend waterdicht membraan en vernieuwde afvoerbuizen met toezichtsmogelijkheden die waterbeheer efficiënt en controleerbaar maken. Bovendien hebben we het groendak ontworpen conform de Duitse FLL-richtlijnen, dat water vasthoudt en een weelderige groei van gazons, bloemen en struiken bevordert. De renovatie van de garage omvat ook de binnenzijdes, met toevoeging van preventiemaatregelen tegen brand, en de toevoeging van een vernieuwd ventilatiesysteem en sprinklerinstallatie.

Residentie Ter Poorte renovatie ondergrondse parking landschapsontwerp

Ter Poorte - Brugge

 

Fase II-Gevelvervanging en toevoeging

In de tweede fase wordt de gevel vervangen door een hoogperformante en energie-efficiënte gevel. Extra nooduitgangen worden voorzien in de aanbouw. Verder zien we deze veranderingen ook als een opportuniteit om esthetische verbetering aan te brengen aan het ontwerp. De aanbouw is ontworpen als een afgeronde metalen doosvormige trappenconstructie als evacuatieroute bij brand. Het functioneert bovendien ook als een architectonische toevoeging die het naoorlogse gebouw een eigentijdse toets geeft. De aluminium gevelbekleding is licht en weerspiegelt de groene kleuren van het omgevende landschap, waardoor het gebouw opgaat in zijn context.

Daarnaast zullen de bestaande ramen in deze fase vervangen worden door beter geïsoleerde exemplaren. Het beton zal worden gerepareerd, terrasoppervlakken en balustrades zullen worden vernieuwd en nieuwe regenwaterafvoerleidingen zullen worden aangebracht. Het penthouse en het dak wordt opnieuw geïsoleerd, voorzien van een nieuwe dichting en nieuwe ventilatiekappen.

 
residentie Ter Poorte ondergrondse parking renovatie landschapsontwerp energie-efficiëntie buitenruimte toegankelijkheid noodtoegang detail

Ter Poorte - Brugge

residentie Ter Poorte ondergrondse parking renovatie landschapsontwerp energie-efficiëntie buitenruimte toegankelijkheid noodtoegang detail

Fase III - Buitenruimte, ecologische verbeteringen, verbetering van de levenskwaliteit en toegang voor voertuigen van hulpdiensten.

In de derde fase worden de buitenruimtes rondom het gebouw opnieuw ontworpen. Het ontwerp creëert een sociaal landschap dat functioneert als een open ontmoetingsruimte met een verbeterd ecosysteem. De levenskwaliteit van de bewoners en het grondwaterbeheer worden verbeterd. Het ontwerp maakt het gebouw rolstoeltoegankelijk en verzekert tegelijk de toegankelijkheid voor hulpdiensten. Ons plan herdefinieert de toegangszone tot het gebouw en creëert een naadloze overgang tussen het publieke domein en het omringende landschap. Door de configuratie van het parkeren te veranderen, wordt een bufferzone tussen het parkeren en het gebouw geïntroduceerd, die dienst doet als gemeenschappelijke ruimte en speelplaats voor kinderen.

Om parkeren mogelijk te maken zonder het hele terrein te verharden, hebben we een niet-hiërarchisch landschap ontworpen dat ook dienst doet als gemeenschappelijke ruimte en ontmoetingsplek. Het ontwerp creëert een buffer tussen het parkeren en het gebouw, een verbindend landschap dat mensen uitnodigt om rond te hangen en hun eigen weg te vinden van het parkeerterrein naar het gebouw. Pixelvormige klinkers laten gras ertussen groeien, waardoor een ruimte ontstaat die landschap met verharde parkeerterrein verenigt. Het resultaat is een uitnodigende, groene ruimte waar alle bewoners kunnen van genieten.

Nieuwe bloembakken en lokale vegetatie zorgen voor extra intimiteit bij de appartementen op de begaande grond. Er is meer dan 40 meter aan zitbanken toegevoegd, zodat de bewoners ook buiten kunnen samenkomen. In de banken zijn ventilatieschachten opgenomen, die helpen bij het verbeteren van de prestaties van het gebouw zonder dat de visuele kwaliteit van de buitenruimte wordt aangetast.

Het landschap zorgt ook voor een drastische verbetering van het regenwaterbeheer om overstromingen en overstorten van rioolwater te voorkomen. We hebben een wadi-systeem aangelegd om overtollig regenwater van het dak op te vangen. Het wadi-systeem is een soort gracht in het landschap met verschillende lagen aarde, grind en zand om het water vast te houden en de infiltratie te reguleren. De wadi draagt ook bij aan verbeteringen van de levenskwaliteit, aangezien het hoog groeiende grassen en bloemen bevordert die schoonheid toevoegen aan het landschap en bijdragen aan het plaatselijke ecosysteem.

detail landschapsontwerp residentie Ter Poorte waterhuishouding buitenruimte leefbaarheid

Ter Poorte - Brugge

 

Waarom renovatie?

Een gebouw is nooit echt af; het kan altijd opnieuw worden aangepast en getransformeerd om een nieuwe vorm of functie aan te nemen. Hergebruik en opwaarderen van architectuur is in de loop van de geschiedenis een gangbare praktijk geweest en heeft in veel gevallen geleid tot het behoud van een groot deel van ons huidige culturele erfgoed. Lees meer

Het verhaal achter redevelop belgium

"Het duurt 65 jaar voor een nieuw energie-efficiënt gebouw om de hoeveelheid energie te besparen die een adaptief hergebruikproject doet. redevelop is een strategisch ontwerpbureau dat duurzame strategieën ontwikkelt en implementeert om naoorlogse gebouwen te ontwikkelen voor hedendaags gebruik." Lees meer

Gevel renovatie 101

Een renovatie met een hoogwaardige opwaardering van de bestaande structuur, gecombineerd met binnenrenovaties als opt-in keuze, kan de meeste partijen geven wat ze willen. Een volledige gebouwschil kan worden vernieuwd volgens toekomstige normen. Lees meer

Van exterieur naar interieur

Er worden meerdere studies en onderzoeken uitgevoerd, zoals een structuuranalyse om te bepalen hoeveel van de bestaande structuur behouden kan worden. We brengen het hele gebouw in kaart om een diepgaand inzicht te krijgen in de bestaande toestand, de programma’s en de gevelvereisten. Vervolgens zoeken we naar de meest rendabele manieren om de renovatie uit te voeren. Lees meer

 

Contact


info@redevelop.be

+32 24 30 24 17

de Stassartstraat 117, 1050 Brussels

Partners